HomeEK 2016

EK 2016

Gepubliceerd op: 1-1-1900

In het eerste weekend van juni was het dan eindelijk zover. Na de oprichting van een Europese Footvolleybond en een aantal bijeenkomsten door heel Europa was het nu tijd voor het allereerste officiële Europees Kampioenschap. Elk van de 12 landen die nu zijn aangesloten bij de EFVL, had zijn eigen ranking gespeeld zodat elk land zijn beste team kon afvaardigen naar dit eerste EK, gehouden in Schwäbisch Gmünd (Duitsland). Voor de 2e teams van elk land was er de mogelijkheid zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi en dit gold dus ook voor Bart Zantman en Martijn ten Duis. 
Zij wilden dolgraag bij dit evenement aanwezig zijn dus reisden zij al op woensdag af naar Zuid-Duitsland om de kwalificatie te starten tegen Portugal 2.

Portugal bleek te sterk nadat de Nederlanders vooral in het begin van de wedstrijd (5-0 achter) en einde van de wedstrijd (serie van 6 punten op rij tegen) niet goed bij de les waren. In het tussenstuk werd goed gespeeld maar de overwinning was voor de Portugezen. 
Wedstrijd 2 moest gespeeld worden tegen het sterkste Duitse team. Mo Obeid en Daniel Wehr moesten via de kwalificatie het hoofdtoernooi bereiken omdat zij niet samen hadden meegegdaan met de Duitse rankingtoernooien. Deze wedstrijd werd een ware thriller waarbij er over en weer prachtige punten werden gescoord. Nederland leek de overwinning naar zich toe te trekken maar mede door een onmogelijke redding van Mo Obeid bleef Duitsland bij en wisten ze zelfs aan het einde de overwinning naar zich toe te trekken (2-1).
Op dag 2 van de kwalificatie toonden Zantman en Ten Duis dat ze wel in het hoofdtoernooi thuis hoorden. Zwitserland 2 (Nils en Benni) en Oostenrijk 2 (Simon en Jakob) werden met speels gemak opzij gezet. Door deze overwinningen ging ook Nederland 2 in de pot.

Bij de loting werden de zwaarst mogelijke tegenstanders aan Bart en Martijn gekoppeld. De latere finalisten Portugal 1 (Nelson/Miquel) en Frankrijk 1 (Susini/Plasensotti) en Duitsland 2 (Bessel/Wehrlein) kwamen bij de Nederlanders in de poule. 
Tegen Portugal en Frankrijk werd prima gespeeld maar wel verloren (2-0) en dus moest er van Duitsland gewonnen worden voor een plek in de 1/8 finale. Deze wedstrijd bleek geen probleem. De Duitsers werden met goed spel gemakkelijk met 2-0 aan de kant gezet.

In de 1/8 finale wachtte vervolgens Nederland 1 (Antonio/Jesse) die in hun poule 2e waren geworden achter Portugal 2. De "youngsters" waren natuurlijk favoriet tegen de oud-gedienden maar Antonio en Jesse hadden het vanaf het begin lastig. Bart en Martijn speelden goed en kregen het publiek achter zich. De eerste set werd ook binnengesleept door de oud Nederlands kampioenen. 
Set 2 werd een prooi voor de "youngsters" die zich wat wisten te herstellen en dus kwam het aan op de beslissende 3e set. Hierin bleven beide teams steeds dicht bij elkaar en werd er alleen op 10-8 even een gaatje geslagen in het voordeel van Bart en Martijn. Nadat op 12-11 voor Bart en Martijn, Antonio een prachtige aanval van Bart nipt goed wist te verwerken en ze daarna op 12-12 kwamen wisten Bar en Martijn geen punt meer te maken. Antonio en Jesse gingen dus door naar de kwartfinale waar ze vervolgens verloren van Spanje (Sergio en Juanito).
Bart en Martijn konden terugkijken op een prachtig toernooi met goed spel en mooie en spectaculaire punten. 

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Dume Susini en Maria Plasenzotti. De jongens uit Corsica speelden een briljante finale en wonnen opvallend soepel van Nelson Pereira en Mquel Pinheiro. Spanje complementeerde het podium door te winnen van Portugal 2 in de troostfinale. 
De EFVL leden kunnen met trots terugkijken op een fantastisch georganiseerd eerste Europees Kampioenschap. 

Website laden...